Piškotki

Piškotki so tekstovni niz informacij, ki se  prenesene na vaš osebni računalnik, prenosni računalnik ali mobilno napravo (vsaka od njih "naprava"), ko obiščeš spletno stran. Vaš spletni brskalnik nato pošlje te piškotke ob vsakem naslednjem obisku nazaj na prvotno spletno stran ali na drugo spletno stran, ki prepozna te piškotke. Več informacij o piškotkih lahko najdete na straneh www.allaboutcookies.org.

Piškotki so zelo koristni in se lahko uporabljajo v različne namene. Na podlagi njih je vaša navigacija med stranmi učinkovita, vaše preference so shranjene in interakcija med vami in spletno stranjo je  hitrejša in enostavnejša. Včasih se piškotki uporabljajo tudi zato, da so  oglasi, ki jih vidite na spletu, prilagojeni vam in vašim interesom.
 
Nastavitev in shranjevanje piškotkov
 
Piškotke lahko določi spletna stran, ki jo obiskujete ("lastni  piškotki") ali tretja spletna stran, ki vodi vsebino na spletni  strani, ki si jo ogledujete ("piškotki od drugod"). Ti so lahko shranjeni za čas vašega obiska na spletni strani ali za ponavljajoče se obiske.
 
 
Različne  vrste piškotkov
 
Obstajajo štiri glavne vrste piškotkov:                 
  • Nujno potrebni piškotki: Ti piškotki so ključnega pomena, da se omogoči  premikanje po spletni strani in uporaba funkcij spletne strani ali za nudenje  storitev, ki jih zahtevate. Na primer, da se shranijo izdelki, ki ste jih  dodali v spletno košarico. Za uporabo teh piškotkov ne potrebujemo vašega dovoljenja.
  • Funkcionalni piškotki: Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbire (kot so  vaše uporabniško ime, jezik ali regija, v kateri se nahajate) in vam nudi  izboljšane in bolj osebne funkcije. Na primer, stran vam lahko nudi lokalne vremenske napovedi ali prometne novice z uporabo piškotka, da shrani informacije o regiji, v kateri se trenutno nahajate, si zapomni vaše spremembe velikosti besedila, pisave in ostalih delov spletne strani, ki so prilagodljive, in vam nudi zahtevane storitve, kot so ogled videa ali komentar na blogu. Informacije, ki jih zberejo ti piškotki, so lahko anonimizirane in ti piškotki  ne morejo slediti vašim aktivnostim v brskalniku na drugih spletnih straneh.      
  • Izvedbeni piškotki: Ti piškotki zbirajo informacije o tem, kako uporabljate spletno stran, na primer, katere strani obiskujete najpogosteje, ter če prejmete od njih sporočilo o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki vas identificirajo. Vse informacije, ki jih zberejo ti piškotki, so združene in zato anonimne. Te informacije se uporabljajo le za izboljšanje delovanja spletne strani.
  • Ciljni piškotki ali oglaševalni piškotki: Ti piškotki se uporabljajo za dostavo oglasov, ki so bolj pomembni za vas in vaše interese. Uporabljajo se tudi za omejevanje  števila prikazov posameznega oglasa kot tudi za pomoč pri merjenju učinkovitosti oglaševalske kampanje. Običajno jih namestijo oglaševalske mreže z dovoljenjem upravljavca spletne strani. Zapomnijo si, da ste obiskali spletno  stran in ta informacija je posredovana ostalim organizacijam, kot so oglaševalci. Ciljni ali oglaševalni piškotki so lahko pogosto povezani s funkcionalnostjo spletne strani, ki jo omogoča druga organizacija. Za več informacij o oglaševalskih piškotkih in zasebnosti na spletu si oglejte vodnik, ki ga je ustvarila panoga za oglaševanje na internetu in je na voljo na strani www.youronlinechoices.com.            

 

Kako upravljati vaše nastavitve za piškotke?

 

Obstaja več načinov za upravljanje in nadzor nad vašimi nastavitvami za piškotke. Ne pozabite, da z izbrisom ali blokiranjem piškotkov vse ali nekatere spletne strani, ki jih obiskujete (ali njihove funkcije), ne bodo delovale pravilno ali enako učinkovito.
 
 
Izključitev piškotkov v vašem spletnem brskalniku
 
Večina modernih spletnih brskalnikov vam nudi  splošne informacije o piškotkih in vam omogoča, da si ogledaš vse vaše piškotke, vam dovoli, da izbrišete vse ali posamične piškotke, ter vam omogoča, da  blokirate ali dovolite piškotke za vse spletne strani ali posamično izbrane  spletne strani. Prav tako lahko normalno izključite posamezne oglaševalne piškotke tretjih oseb.
 
Če  spremenite vaše nastavitve za piškotke v vašem spletnem brskalniku, bodo, razen če izbrišete ali blokirate vsak piškotek posebej, spremembe veljale za vse spletne strani, ki jih obiskujete, in ne le za naše spletne strani. Prav tako boste morali prilagoditi svoje piškotke za vsak brskalnik posebej.
 
Informacije o piškotkih se v spletnem brskalniku običajno nahajajo v razdelku 'Pomoč'. Spodaj so povezave do razdelka 'Pomoč' v nekaterih najpogosteje rabljenih spletnih brskalnikih:
 
 
Izključitev  piškotkov od drugod
 
Izključitev funkcionalnih piškotkov od drugod
 
Izključitev izvedbenih piškotkov od drugod:

 

Tabela piškotkov

 

IME OPIS TRAJANJE
PHPSESSID Podatki o seji Čas trajanja seje
cookie_accept Potrditev sprejema piškotkov. Namen piškotka je, da v nadaljevanju sistem ne prikazuje ponovno potrditvenega okna za sprejem piškotkov.  1 leto
src S pomočjo piškotka ugotavljamo ali gre pri iskanju za osnovno ali napredno iskanje. Čas trajanja seje
arr S pomočjo piškotka si zapomnimo rezultate iskanja za lažji prehod med stranmi v kolikor je zadetkov več kot za eno stran. Čas trajanja seje

 

 

Iskanje po terapevtih
Vpišite vrsto terapije, lokacijo, ime terapevta ipd. v spodnje polje in pritisnite tipko ENTER.
Napredno iskanje ...
© 2023 www.registerterapevtov.si