Astrologija

Astrologija je ena najstarejših znanosti, predhodnica vseh današnjih znanosti, njeni začetki pa segajo daleč v pradavnino. Ljudje so že od nekdaj opazovali nebo, da bi dobili odgovore o vplivu nebesnih pojavov na njihova življenja in okolje.


     Prvi zapisi – klinopisi so nastali okoli leta 2.300 pred našim štetjem na območju porečja Evfrata in Tigrisa, dežele             Mezopotamije, imenovane tudi zibelka civilizacije.
Babilonci so prvi postavili uporaben sistem zodiaka, razdeljenega na dvanajst segmentov – ozvezdij, pozneje pa so znanje o astrologiji nadgrajevali vsi pomembnejši narodi, od Egipčanov in starih Grkov do Rimljanov.

     V 8. stoletju našega štetja so Arabci v Bagdadu in Damasku združili vsa znanja in dognanja bizantinske, perzijske in hindujske znanosti na področju medicine, astrologije in astronomije, združili so indijsko in helenistično astrologijo.

     V srednjem veku se je začela z astrologijo spoznavati tudi Evropa. Astrologija je dobila svoje mesto na dvorih, astrologi pa so postali ugledni svetovalci kraljev in veljakov. Imenovali so jih matematikusi, napovedovalci vremena in posledično letin.

     V 17. stoletju je začela astrologija kot veda zamirati, razdružila se je z astronomijo, njen vnovičen preporod pa je bil šele v 19. stoletju.

     Astrologija preučuje, pojasnjuje in razlaga, kako gibanje in položaji nebesnih teles vplivajo na življenje na Zemlji. Ta vpliv oziroma soodvisnost se ne odraža samo na materialni in fizični ravni, temveč na vseh ravneh našega življenja. Tu se srečamo s pojmom sinhronosti oziroma sinhronicitete, ki jo je odlično preučil in razložil Karl Gustav Jung (1875–1961), psiholog in psihiater, ki mu je astrologija služila kot orodje pri preučevanju psihe pacientov. S pomočjo astrologije je odkrival človekove nezavedne vzorce, vzorce človekovega jaza in jih povezal z medsebojnimi odnosi planetov. Povedano preprosteje,zakon sinhronicitete nam razlaga, kako vsak najmanjši del celote nosi v sebi vse lastnosti velike celote. Naše rojstvo je odraz trenutka univerzuma, pa tudi nadaljnje življenje in naša usoda. Tako je vsak od nas enkraten, neponovljiv zapis univerzuma in posledično tudi vse, kar se nam v življenju dogaja – vsi odnosi so enkratni in unikatni.

     Pri svojem delu astrolog uporablja rojstno karto, ki jo izdela na osnovi rojstnih podatkov posameznika, datuma, ure in kraja rojstva. Rojstno karto lahko primerjamo z genskim zapisom, saj je enkratna in neponovljiva. Astrološka karta ali rojstna karta je energetski zapis trenutka rojstva, odsev univerzuma, je zemljevid, razporejenost planetov na njej pa genski zapis in zapis usode, potek našega življenja. Pri tem uporabljamo geocentrični sistem, saj izhajamo iz človeka na Zemlji. V astrološki karti prepoznamo potenciale in slabosti posameznika, predvsem pa lahko poiščemo rešitve skozi različne komplementarne in alternativne oblike zdravljenj. Zavedati se moramo, da edino, kar lahko spremenimo, smo mi sami in šele skozi naše spremembe spreminjamo okolje in druge ljudi okoli nas.

     Osnovni gradniki rojstne karte so znamenja, planeti in astrološke hiše. Če povem preprosteje− planeti so igralci, astrološka znamenja so njihove vloge, astrološke hiše pa oder.

Avtor : Mojca Gregorčič         Preberi več...

 

Iskanje po terapevtih
Vpišite vrsto terapije, lokacijo, ime terapevta ipd. v spodnje polje in pritisnite tipko ENTER.
Napredno iskanje ...
© 2024 www.registerterapevtov.si