Terapevtska masaža

Terapevtska masaža je več kot »le« masaža...

 

Za terapevtsko masažo se odločajo tisti, ki želijo odpraviti svoje poškodbe, razne bolečine ali pa jim bolj ustreza masaža z globjimi pritiski. Priporočljiva je zlasti pri športnih in delovnih obremenitvah mišic in hrbtenice.


S pogovorom oziroma ugotovljeno situacijo se določi, kateri deli telesa bodo dobili več pozornosti. Po potrebi se vključijo tudi drugi terapevtski 'prijemi', kot je masaža hrbta na stolu, refleksnoconska masaža, raztezanje mišic, delo z energijo...

 

Pri terapevtski masaži se z močnejšimi in ciljno usmerjenimi globjimi prijemi sproščajo mišice in sklepi, pospešuje limfni obtok, aktivirajo refleksne točke, itd. Kar povzroča stanje sproščenosti in večje vitalnosti.
Med samo masažo lahko na obremenjenih mestih začutimo bolečino. V glavnem je to sproščujoča bolečina, ki hitro izzveni, masirani pa že med masažo ali po masaži čuti izboljšanje.

 

Terapevtska masaža ni namenjena le odpravljanju težav. Športniki, glasbeniki, pa tudi vsi, ki imajo rajši močnejšo masažo, se za terapevtsko masažo odločijo tudi zaradi sprostitve.
Ceprav se ne imenuje športna masaža, je zelo priljubljena pri športnikih zaradi svoje učinkovitosti, saj jih pripravi na športne podvige in/ali lajša oziroma rešuje posledice športnega udejstvovanja.
Tudi glasbeniki in vsi, ki pri delu ali hobiju izvajajo monotone gibe (npr. delavci za tekočim trakom, pisarniški delavci), so nagnjeni k prekomernemu krčenju mišic. Z obremenitvami se nabirajo težave, ki po nekaj letih (ali mesecih) neukrepanja oziroma pomanjkanja preventive privrejo na dan.

 

Kdor masažo koristi v preventivne namene, ima manj poškodb in težav s svojim telesom in telesno sposobnostjo. Če do poškodbe in telesne okvare vseeno pride, pa se le-te hitreje celijo.

 

Avtor: Lana Mihele / Marjan Ostroško

 

Kliknite tukaj za seznam maserjev, ki so vpisani v Register terapevtov ali pa poiščite maserja/maserko v iskalniku na desni strani.

Iskanje po terapevtih
Vpišite vrsto terapije, lokacijo, ime terapevta ipd. v spodnje polje in pritisnite tipko ENTER.
Napredno iskanje ...
© 2024 www.registerterapevtov.si